Löpning

Jun 10, 15 Löpning

Löpning är en enkel och populär träningsform. Man kan träna nästan var som helst och när som helst bara man har ett par bra löparskor. Träningen kan också varieras på många olika sätt, exempelvis när det gäller tempo och underlag. Man kan springa snabbt, jogga eller köra intervallpass. Det går också att förlägga löpturen till olika slingor för att variera miljö och underlag, exempelvis genom att springa i terräng eller välja en slinga som har mer eller mindre backar än normalt.

Med tiden kan man också öka på träningen genom att hänga på sig vikter för att öka belastningen. Det finns olika varianter att välja mellan, alltifrån västar till bälten man fäster runt midjan eller vikter man spänner runt anklarna.

En del motionärer vill ha ett mål för att kunna motivera sig till att ge sig ut och springa när vädret är dåligt eller när andra aktiviteter lockar. Ett sådant mål skulle kunna vara att klara att springa en viss sträcka på en viss tid, eller att träna för att klara en löpartävling.

I Sverige arrangeras några årligen återkommande löpartävlingar. Stockholm Marathon är kanske den mest kända, Göteborgsvarvet, Vår ruset och tjejmilen är några andra populära motionslopp.

Andra knep man kan ta till för att göra träningspasset roligare är att lyssna på bra musik eller en spännande ljudbok samtidigt som man springer.

Om du ska börja springa bör du tänka på att köpa ett par bra löparskor som passar din löpstil. Hos en professionell sportaffär kan du få hjälp med att prova ut ett par skor som passar din fot, ibland kan man behöva beställa specialgjutna skoinlägg för att få rätt stöd och avlastning för foten.