Introduktion

Introduktion

Att vi rör på oss allt mindre är ett ökande problem för både barn och vuxna, och dessutom en utveckling som vi ser både här i Sverige och i resten av västvärlden. Trots trender som gym och crossfit så kan man konstatera att den breda allmänheten i allt mindre utsträckning motionerar.

För många är det disciplin och inspiration som saknas för att man ska komma igång, och för andra handlar det om att man kanske inte är tillräckligt motiverad för att lämna den bekväma soffan och chipspåsen. I vårt land finns det många idrottsintresserade människor som älskar att följa sin favoritsport på tv eller nätet, men aldrig kommer sig för att själva utöva någon idrott. Detta kan låta paradoxalt, men i själva verket så är det oerhört utbrett som fenomen.

Här kommer vi att presentera några av våra populäraste utomhusidrotter, och det de har gemensamt är att de alla är relativt billiga att utöva samtidigt som de är roliga. Alla mår bättre av att röra på sig, och förhoppningsvis så kommer du som läser det här att bli inspirerad till att skaffa en mer hälsosam livsstil. När det gäller sport utomhus så får man inte bara de hälsofördelar man får vid all motion, utan man får även frisk luft och (ibland) sol!

På grund av klimatet kan det under vissa perioder av året vara svårt att utöva vissa sporter, ex skidåkning. Då får man försöka hitta andra alternativ som känns roliga och meningsfulla att utöva. Rullskidor kan exempelvis vara ett alternativ till längdskidor och rullskridskor/inlines kan kanske ersätta långfärdsskridskorna.

Det går ju också att ta sig inomhus för att träna när vädret inte medger utomhusaktiviteter, på gymmet finns exempelvis motionscyklar och roddmaskiner medan det i simhallen finns motionsbassänger. Tyvärr går man då också miste om den friska luften, solen och miljöomväxlingen man får utomhus.