De största utomhussporterna

Jan 03, 15 De största utomhussporterna

Som nämnts tidigare så finns det en rad extra fördelar med att utöva en idrott utomhus jämfört med att göra det inomhus. Dock så är det ju så att det både finns sporter som inte går att utöva utomhus, och klimatet i Sverige gör det också svårt (ibland rentav omöjligt) att välja den friska luften för en viss aktivitet.

Löpning – Under slutet av 1970-talet så spred sig löpning, eller jogging efter det engelska språket, som en löpeld bland svenskarna. Snart sagt varannan människa syntes ute på trottoarer och skogsvägar för att springa. Löpning är fortfarande en folksport på många sätt, och runt om i landet arrangerar man också flera lopp under den delen av året då snön inte ligger.

Skidor – I Sverige har skidåkning, både utför och på längden, under mycket lång tid varit en stor sport att både utöva och följa. Bristen på riktigt höga berg har gjort att bara störtlopp är den skidsport som svenskarna aldrig tagit till sitt hjärta, men nästintill allt annat.

Golf – En sport med rötter ända tillbaka till 1400-talets Skottland som under mer än 100 år har utövats i nästan hela världen. Golf är en aktivitet som kräver stora ytor och därför spelas utomhus, och i Sverige finns ett hundratal golfklubbar och säsongen är mellan april och september.

Orientering – Med rötter i de nordiska arméernas militära övningar så utvecklades orientering i Norden, framförallt Sverige, under de senare delarna av 1800-talet. När tekniken gav människor bättre kompasser under första halvan av 1900-talet så växte sporten och strax efter mitten på seklet så blev sporten internationell även om den fortfarande är störst i Sverige och Norden.

Hundsport – Med lika många brukshundsklubbar i landet som golfklubbar, och totalt sett fler hundägare än det finns golfspelare och orienterare tillsammans så räknas hundsporten som en av våra största utomhussporter.

Fotboll – Miljontals människor runt om i världen uppskattar lagsporten fotboll. Som utövare får man inte bara frisk luft och motion, man utvecklar både koordination och bollkänsla samtidigt som man lär sig lagsamarbete. I Sverige är fotboll en stor sport och många har ett favoritlag de håller lite extra på. En hel del brukar också betta på olika fotbollsmatcher för spänningens- och vinstchansens skull.

Bandy – Bandy på is kräver framförallt motion, teamwork och spelsinne. I sporten gäller det att göra mål på motståndarlaget och i spelarnas utrustningen ingår skridskor, bandyklubba, bandyboll, hjälm och andra skydd. Sporten är populär i Sverige men är säsongsbunden då vädret sätter stopp under de varmare årstiderna.

Kajak/kanot – Att paddla kajak eller kanot är ett utmärkt sätt att motionera samtidigt som man kommer nära naturen. Det går att paddla både i hav och sjöar och sporten passar bra både för de som vill träna ensamma och de som vill träna tillsammans med en partner. Nackdelen med sporten är att man måste ta upp och ner kanoten/kajaken varje gång man tränat och att man kan behöva åka långa sträckor för att komma till närmsta vatten. En annan nackdel är att det inte går att paddla när isen ligger, då kan man ta sig till gymmet och träna på roddmaskinen eller växla till exempelvis löpning.

Segling – Segling i tävlingsform är ytterligare ett exempel på en fysiskt krävande vattensport. Beroende på vilken typ av segling man tävlar i så krävs styrka och kondition i varierande grad.

Cykel – Cykling i alla dess former är ett utmärkt sätt att träna fysiken på. Träningens effekt på kroppen beror på vilken typ av cykelsport man utövar, men gemensamt för dem alla är att konditionen och benmusklerna tränas.

Tennis – Spela i lag eller spela som singel, spela ute eller inne beroende på vad som passar för stunden. Tennis är en mer social aktivitet eftersom du alltid spelar mot någon till skillnad från en joggingrunda som kan bli lite ensam.

Är du intresserad av att följa en del av dessa sporter på tv eller betta på dem så finns tv-tider och odds på oddsonline.se för många av ovan nämnda utomhussporter.